☰
Közösségi linkek Facebook Instagram YouTube
GYIK
avagy Gyakran Ismételt Kérdések


Az év mely szakaszában történnek az ugrások?

A tandemugrás szezon minden évben április közepétől október végéig – november elejéig tart, az időjárástól függően.

Mi a tandemugrás felső súlyhatára?

Nálam 100 kg a felső súlyhatár, de biztonsági szempontból fontos a testalkat, azaz a testsúly és a magasság egymáshoz viszonyított aránya is. Fontos, hogy az átlagostól eltérő testalkat esetén, még a konkrét időpont lefoglalása előtt mindenképp egyeztessünk ezzel kapcsolatban. 95 kg-ot meghaladó testsúly esetén az ugrás árához további 10 ezer forintos díj kerül felszámításra, az ejtőernyőt és a tandempilótát érő extra terhelést kompenzálandó. A súly abban a ruhában értendő, amiben az ugrás is történik. Nagy testsúly esetén a helyszínen mérlegelés várható.

Mi az alsó, illetve a felső korhatár?

A tapasztalt ugrók általános vélekedését vallom, miszerint 13-14 éves kor alatt nem nagyon érdemes a tandemugrásban gondolkodni, mert a gyermek még fejben valószínűleg nem érett meg rá. Fizikai szempontból gyermekeknél tulajdonképpen a magasság a legfontosabb, hiszen a hevederzet adottságai miatt legalább a 140 cm-es magassághatárt el kell érni. 18 éves kor alatt a szülő beleegyezése és személyes jelenléte is szükséges.

Felső korhatára az ugrásnak gyakorlatilag nincs, ugyanakkor a megfelelő szellemi és fizikai állapot megléte az ugrás biztonságos végrehajtásához elengedhetetlen. Kétség esetén javaslom, kérd ki a háziorvosod véleményét, illetve az eredményről kérlek, hogy mindenképp tájékoztass engem is.

Van-e bármilyen egészségügyi kizáró ok?

Ha valaki alapvetően egészséges, az gyakorlatilag ugorhat is. Ugyanakkor a tandemutas biztosítás dokumentumán nyilatkozni kell arról, hogy, idézem: „A tandemugrást megelőző 12 órában alkohol tartalmú ételt, italt, illetve nyugtató avagy bódító hatású gyógyszert, narkotikumot avagy egyéb anyagot nem fogyasztottam. Egy éven belül csonttöréssel, agyrázkódással, ájulással járó balesetemnem volt. Elme és ideggyógyászati kezelés alatt nem állok. Szív és keringésrendszeri panaszaim nincsenek, kezelés alatt nem állok.” Kétség esetén javaslom, kérd ki a háziorvosod véleményét, illetve az eredményről kérlek, hogy tájékoztass engem is.

Kell-e bármilyen előképzettség a tandemugráshoz?

Egyáltalán nem szükséges. A szükséges feltételek megléte esetén (lásd fentebbi pontok), egy rövid felkészítést követően akár mehetünk is ugrani. (ha valaki komolyabban érdeklődik a sport iránt és szeretne elkezdeni ejtőernyőzni, annak már szüksége lesz egy alaposabb orvosi alkalmassági vizsgálatra stb., de tandemugrás esetén ez nem áll fent).

Rendelkezem-e bármilyen biztosítással az ugrás alatt, kell-e kötnöm külön is valamit?

Igen, a biztosítás benne van az árban. Minden utasnak az ugrás előtt ki kell töltenie egy tandemutas nyilatkozatot, ami egyben a biztosítás részét képezi. Mivel sajnos néhány éve kivették az extrém sportokat a TB alól, így kötöttünk a Generali Biztosítónál ún. Extrémsport Biztosítást magunkra, illetve a mindenkori tandemutasunkra vonatkozóan.

Mennyire biztonságos a tandemugrás?

Abszolút biztonságos, különösen összehasonlítva más extrém sportokkal. A tandemugrás egy kontrollált kockázat. Kizárólag a legmodernebb (SIGMA) ejtőernyő-rendszereket használjuk, amik elismerten a legbiztonságosabbak a világon. A mai modern ejtőernyőkbe egyébként be van építve egy automatikus nyitási rendszer is, ami (tandemnél kb. 600-700 méteres magasságban) nyitja a tartalékernyőt, amennyiben a függőleges zuhanási sebesség átlép egy kritikus szintet, pl. ha addig bármilyen okból nem történt volna meg a nyitás. Tandempilóta csak igen magas tapasztalatú ejtőernyősből lehet, ahol az ugrásszám mellett fontos szempont a zuhant idő és a sportban eltöltött évek száma is.

Mi van, ha nem nyílik ki az ejtőernyőnk?

Minden esetben két ejtőernyővel ugrunk. Amennyiben bármilyen rendellenesség lép fel a főernyővel - ami egyébként rendkívül ritka - a megfelelő vészhelyzeti eljárást követően nyitjuk a tartalékernyőnket. Tartalékernyőt kizárólag megfelelő jogosítással rendelkező professzionális ejtőernyős hajthat be, méghozzá természetesen a legnagyobb gondossággal. Továbbá az ernyő nyílási folyamata is úgy van kitalálva, hogy az gyakorlatilag bármilyen testhelyzetben nagyon rövid idő alatt nyíljon. Technikailag rengeteget fejlődött ez a sport az elmúlt évtizedekben, ami nagyon megnövelte az ejtőernyőzés és így a tandemugrás biztonságát is.

Mennyire időjárásfüggő, hogy tudunk-e ugrani a megbeszélt időpontban?

Az esetek nagy részében (75-80%-ban) alkalmas szokott lenni az időjárás az ugráshoz. De mivel ez egy technikai sport, ezért biztonsági megfontolásból túl erős szélben (8-10 m/s, azaz kb. 30 Km/h vagy annál erősebb szélnél) az ugrás vagy várakozó listára kerül (amennyiben van rá esély, hogy belátható időn belül alkalmassá válik az időjárás), vagy az előrejelzések függvényében áttervezzük másik időpontra. Az erős szél mellett kizáró ok lehet még az alacsony zárt felhőzet (így akár a köd), illetve az eső is. Például egy épp érkező markáns hidegfront tipikusan nem szerencsés és nagy valószínűséggel meghiúsíthatja az ugrást.

Az 1-2 napos előrejelzések alapján már elég nagy bizonyossággal lehet látni, hogy alkalmas lesz-e az időjárás az ugrásra, ugyanakkor mivel a meteorológusok sem tévedhetetlenek, a végleges döntést az ejtőernyős üzem szervezőivel hozzuk meg a reptéren, méghozzá a biztonsági szempontokat mindenek elé helyezve.

Csak Nyíregyházára szervezel tandemugrást, vagy vannak más lehetőségek is?

Alapvetően Nyíregyházán ugrunk, AN-2-es típusú repülőgépből 3000 méter magasból, de alkalmanként más helyszínre is szervezünk ugrást (akár más géptípusból, pl. Cessna-ból, vagy különleges alkalmakkor MI-8-as helikopterből, 4000 méteres magasságból), megfelelő érdeklődés esetén exkluzív (pl. tengerparti) ugróterületre is. Az aktuális lehetőségekről telefonon tudok tájékoztatást adni.

A Nyíregyházi reptéren belül hová kell menjek pontosan, mivel érdemes kalkulálni?

A reptér a Tokaji út mellett található, a volt ’KGST’ piactól nem messze (ha Tokaj felé mész ki a városból, a piac után kb. 0.8-1 km-rel jobbra van egy bekötő út, ami mellett tábla is jelzi, hogy ott kell letérni a reptérre. Javaslom előzőleg megnézni pl. Google Maps-en a reptér pontos helyét). Apropó, főleg szombat-vasárnap délelőttönként a nyári időszakban erős forgalomra lehet számítani a piac miatt, így mindenképp érdemes ezt (az esetleges 10-30 perces dugót) bekalkulálni az útba, hogy a megbeszélt időpontra valóban a reptérre érj/érjetek. A bekötő úton kb. 300-400 métert kell menni, ahol találsz egy parkolót, illetve a reptér déli fekvésű bejáratát. A sorompós bejárat mellett van egy gyalogos bejárat is. A kapu után alapvetően jobbra (de akár balra is lehet) meg kell kerülni az épületet, ami kb. 1-2 perces séta. Eléd tárul a hatalmas reptér, valamint ott már vélhetően rengeteg embert is látsz majd, akik épp ejtőernyőt hajtogatnak, ugráshoz készülnek, vagy épp repülnek/ugranak/ejtőernyővel ereszkednek. Amikor odaérsz, kérlek név szerint engem keress.

Említetted, hogy van lehetőség 4000 méterről is ugrani, pl. Iglón havonta egy hétvégén MI-8-as helikopterből.  Hol található pontosan ez a reptér, illetve mit érdemes tudni róla?

Igló Szlovákiában található, festői környezetben, körülbelül a Kazincbarcika-Ózd-Aggtelek háromszögtől északi irányba, a szlovák neve " Spišská Nová Ves". A reptér szlovákul "letisko" (akár így érdemes beírni a navigációba). A pontos címe: "Letecká 37 (športové letisko), 052 01 Spišská Nová Ves.

A reptéren található egy büfé ingyenes wifivel, egy étterem kis játszótérrel, hajtogató hangár stb. Az ejtőernyős üzem szervezőinek a weboldala az alábbi linken érhető el: https://www.compact.sk/

A "Helicopter BOOGIE" link alatt megtalálhatóak az aktuálisan tervezett ugrási időpontok, 3 napra vonatkoztatva, azonban a MI-8-as helikopterből a kapacitása miatt várhatóan csak szombaton és vasárnap lehet ugrani (péntekre ritkán jön össze a megfelelő létszám). Az Iglói helikopteres ugrásnak a felára + 5000 Ft, a weboldalon szereplő árakhoz képest.

A MI-8-as helikopter egy különleges, erős, robosztus és lenyűgöző légi jármű, mi ejtőernyősök imádunk belőle ugrani. 29-30 személyes és nagyon gyorsan fent van (kb. 15-20 perc alatt) a 4000 méteres kiugrási magasságon, ami gyakran picivel több is (4100-200 méter). A youtube csatornámon (Mosttandem) található pár tandemes videó róla. Gyönyörű fenyves erdő övezi a repteret, tiszta időben látszik a Magas-Tátra vonulata is, etalon a hely. További rengeteg látnivaló található még ebben a "Szlovák paradicsomban" (pl. a Magas-Tátra, Lőcse, Szepes vára, a Dobsinai jégbarlang), ha belefér, megéri összekötni az ugrást egy pár napos kirándulással is a környéken.

Amikor odaérsz a reptérre a megbeszélt időpontban, kérlek név szerint engem keress.

Mit tudok csinálni a reptéren, ha netán túl korán érkeztem, és akár még órákat kell várnom az ugrásig?

Úgy igyekszem szervezni az ugrást, hogy ne kelljen túl sokat várni a reptéren. Ugyanakkor az időjárás, és egyéb nem látható körülmények miatt előfordulhat, hogy csúszás van a tervhez képest. Ha ez szignifikáns és már korábban látszik, igyekszem jelezni, és akkor annyival későbbre is elég jönni. Egyébként pedig található egy büfé a reptéren (a leszálló terület közelében), ahol étel/ital kapható, illetve ami előtt fából készült asztalos padok vannak nádtetővel. Itt le lehet ülni és kényelmes körülmények között várni az ugrást, valamint a kísérőknek nézni a leszállásokat.

Mennyit időt érdemes rászánni az ugrásra?

Alapvetően azt mondom a fél, vagy akár az egész napot. Nem szerencsés, hogyha valahova tovább kell onnan rohanni, hiszen úgy vélem, hogy a nyugodt felkészülés és a nyugalom az ugrás közben kulcsfontosságú. Maga az ugrás egyébként összesen kb. 1 órát vesz igénybe: 15-20 perc a felkészülés az ugrásra, a repülőgép kb. 20-25 perc alatt éri el az ugrási magasságot, majd a bő fél perces szabadesést kb. 5-6 perc ejtőernyővel ereszkedés követ a leszállásig. További pár percet vesz igénybe visszasétálni az épülethez, levenni a hevedert és visszaöltözni az ugróruhából. Tehát optimális esetben 1.5-2 órán belül vagyunk kész az ugrással a megbeszélt időponthoz képest, de erre sajnos nincsen garancia, érdemes lényegesen túltervezni a rászánt időt.

Lehet-e enni az ugrás előtt, illetve ha igen, mennyivel előtte?

Igen, sőt az étkezés is kulcsfontosságú. Reggeli ugrás esetén is mindenképp javasoljuk egy könnyű reggeli elfogyasztását, ami az optimális vércukorszint miatt is fontos. Általánosságban max. 1 órával az ugrás előttig érdemes étkezni, és ekkor is valamilyen könnyű ételt. A repülés ritka esetben az arra érzékenyeknek felkavarhatja a gyomrát, főleg termikes időben, szóval erre érdemes odafigyelni és az esetleges rosszullétet rögtön jelezni a tandempilótának. A repülőgép ajtajának a kinyitása és pár mély levegő ezt rendszerint gyorsan megoldja. A nyári melegben természetesen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is figyelni kell.

Milyen ruhában, cipőben érdemes érkezni az ugráshoz?

Sportos, kényelmes és időjárásnak megfelelő öltözék javasolt, akár valamilyen kényelmes aláöltözet, illetve zárt, lehetőleg sportcipő. Mi biztosítunk ugrószemüveget az ugráshoz, valamint (igény, illetve amennyiben méretben megfelelő) ugróruhát is.

Kapok bukósisakot is az ugráshoz?

A tandemutas biztonsági okokból (nehogy például a tandempilótáját lefejelje) nem viselhet kemény héjú bukósisakot. A tandempilótának ellenben a kötelező felszerelés része.

Szemüvegben vagy kontaktlencsében lehet ugrani?

Igen. Szemüvegre tudunk adni speciális ugrószemüveget, ami alá befér a normál szemüveg. A kontaktlencsét megvédi a normál ugrószemüveg, amit alapból biztosítunk, mindazonáltal inkább eldobható kontaktlencse használatát javasoljuk az ugráshoz.

Az aranynyakláncom, gyűrűm, órám stb. le kell vennem az ugrás alatt, vagy viselhetem?

Nem javasoljuk semmi drága ékszer vagy óra viselését, mert egyrészt balesetveszélyes lehet, másrészt nem kis területen kéne keresni, ha netán leesne.

Használhatom a saját akciókamerámat (is) az ugráshoz?

Sajnos nem. Egy kamera elvonja az ember/tandemutas figyelmét, ami a biztonság rovására mehet. Hasonló megfontolásból még tandempilótaként is legalább 200 tandemet kell ugrani, mire kézikamerát lehet használni. Amennyiben szeretnél videós felvételt az ugrásról, úgy sokféle lehetőség/csomag áll a rendelkezésedre, ezekből javasoljuk, hogy válaszd a számodra legmegfelelőbbet.

Ha már tudom, hogy nagyjából mikor szeretnék ugrani, mennyivel előtte érdemes konkrét időpontot egyeztetnem?

Minél előbb egyeztetsz velem, annál jobb, mert a főszezonban gyakran hetekre előre betelnek a helyek. De legalább ugrás előtt 3-4 héttel mindenképp érdemes fixálni az időpontot.

Mindazonáltal sürgős esetben (akár előtte 1-2 nappal) is érdemes telefonálni, mivel lemondások bármikor előfordulhatnak, 1-2 szabad hely is még akadhat, vagy kis szervezéssel megoldható lehet az ugrás.

Meddig kell eldöntenem, hogy kérek-e fotót vagy felvételt az ugrásról?

Erre is hasonló az alapelv: minél hamarabb tudod és jelzed, annál jobb (akár már az időpont egyezetésnél). Külső kamerás, netán dupla külső kamerás ugrás esetén ez hatványozottan igaz, viszont az ugrás előtti napokban ezt már szükséges tudnunk, mert annak megfelelően kell beosztanunk a gépeket, valamint szervezni a külső kamerást/kamerásokat. A csak belső kamerás ugrást legkésőbb az ugrás napján személyesen is eldöntheted, sőt, amennyiben nagyon bizonytalan vagy, úgy készítünk fotót és felvételt az ugrásról, majd ugrás után is ráérsz eldönteni, hogy melyik opciót kéred az első háromból.

Van lehetőség, hogy többen együtt, egyszerre ugorjunk, egy felszállásból?

Igen, de ezt is mindenképp szükséges jó előre leegyeztetni. Vannak tandempilóta kollégáim, akikkel kölcsönösen együttműködünk az ilyen ugrások/igények kivitelezésében. Két fő esetében egyszerűbb a képlet, több főnél már nagyobb szervezést igényel, de akár az is megoldható.

Néhány külföldi barátom is jönne ugrani, megoldható?

Természetesen igen, várunk benneteket szeretettel. Én magam angolul és spanyolul beszélek folyékonyan, de a tandempilóta kollégáim nagy része is beszél (legalább alapszinten) angolul.

Feljöhetnek velem a kísérőim, barátaim vagy rokonaim a repülővel, hogy testközelből megnézzék az ugrásomat?

Igen, bizonyos határok között erre van lehetőség. Azonban mindenképp szükséges ezt előre jelezned, mert ennek megfelelően kell beosztani a gépeket, illetve megbeszélni ezt az ejtőernyős üzemszervezőkkel. A sétarepülés ára 10 ezer forint extra költséggel jár, ami az üzem szervezőivel a helyszínen készpénzben rendezendő.

Tanácstalan vagyok, hogy melyik csomagot válasszam. Elmondanád röviden, hogy melyiknek mi az előnye?

Az 1-es csomag (Élmény ugrás fotók és videó nélkül) elsősorban azoknak való, akik már vagy ugrottak korábban tandemet, vagy bármilyen megfontolásból úgy gondolják, hogy nekik csak és kizárólag az élmény a fontos. Ugyanakkor felhívnám a figyelmet, hogy az ugrás egy rendkívül erős és meghatározó élmény (főleg az első) és nem biztos, hogy mindenre emlékezni fogsz utólag, sőt, valószínűleg nem. A tudatalattid szépen lassan fogja feldolgozni a történteket, órákkal, sőt akár napokkal később is újabb emlékfoszlányok jelennek majd meg, folyamatos mosolyt csalogatva az arcodra. A visszaemlékezésben segíthetnek a fotók és különösen a videó(k), hogy aztán újra és újra (akár évekkel később is) átélhesd életed egyik legnagyobb élményét, ha bármikor úgy érzed, hogy egy kis feltöltődésre vágysz.

A 2-es csomagot azoknak javasoljuk, akik nem szeretnek egyáltalán videón szerepelni, de mégis szeretnének valamilyen emléket a tandemugrásról és a szabadesésről. A képek is egész jól visszaadják az ugrást, de a videós felvétel(ek) messze túlmutat(nak) rajtuk.

A 3-as az egyik legnépszerűbb csomagunk, nem véletlenül. Egy komplett 5-7 perces zenés videoklip készül az ugrás legfontosabb momentumairól, a fotók ajándékba járnak a videó mellé. A belső kamerás felvétel előnye, hogy míg a zuhanásról és leszállásról is magas színvonalú felvétel készíthető (bár a külső kamerás videó e tekintetben lényegesen jobb perspektívát nyújt), a nyitás utáni első reakciók és az ejtőernyővel repülés csak ebben a formában örökíthetők meg.

A 4-es csomag előnye, hogy a vágott videón ugyanúgy rajta vannak a tandemugrás legfontosabb pillanatai, miközben a gépelhagyásról, a zuhanásról és a leszállásról a belső kamerához képest egy lényegesen jobb felvétel készíthető, teljesebb képet adva ezekről a részekről. Hátránya, hogy a nyitás utáni első reakciók és az ejtőernyővel repülés (belső szemszögből) ebben a formában nem örökíthetők meg. További előnye viszont még, hogy zuhanás közben 1-2 méterre láthatod a kamerást velünk szemben zuhanni, ami önmagában is óriási élmény.

Az 5-ös csomag ötvözi a belső és külső kamerás ugrás előnyeit, így az 5-7 perces zenés vágott videón minden fontos pillanat tökéletesen rajta van, több perspektívából is. A két felvételből különösen jó videó vágható, ami igazán jól visszaadja az ugrás hangulatát.

A 6-os csomag az 5-ösre rak rá még egy lapáttal, és az igazán különcöknek és maximalistáknak ajánljuk. A második külső kamerás operatőr felveszi, hogy hogyan dolgozik együtt az elsődleges külső kamerás a tandempárossal, és a három felvétel ötvözéséből még teljesebb képet kapunk az ugrásról. Ez a legdrágább csomagunk.

Milyen érzés a zuhanás? Nem fogom a gyomromat a torkomban érezni, biztos jó érzés?

A zuhanás egy fantasztikus érzés, szavakkal leírni szinte lehetetlen. Nem véletlenül ugranak ilyen „sokan” világszerte. Arra készülj fel, hogy majd ugrás után megkérdezem tőled is, hogy milyen volt! Olyan érzéstől nem kell tartani, mint ami pl. a hullámvasúton szokott lenni (hogy főleg a gyomrodban érzed a hirtelen terheléseket).

A zuhanás leginkább ahhoz hasonlít, mintha egy motoron mennénk 200 km/h-val, de valójában fekszünk ezen az erős légellenálláson, miközben alattunk hatalmas táj terül el és óriási szabadságérzést, egyfajta eufóriát élünk át. Az érzékszerveink túlműködnek, maximális a JELENLÉTÜNK, tudatállapotunk új dimenzióit kopogtatjuk. Vigyázat, már az első adag is „függőséget” okozhat!

Jöjjön egy vicces kérdés is: Tudunk beszélgetni zuhanás közben, mint a filmekben?

Zuhanás közben előre megbeszélt jelekkel kommunikálunk, sőt, tandemugrás esetén konkrétan egy ilyen jel lesz. Közel 200 km/órás szélnél esély sincs egymással beszélni, bár a filmeken ez előfordul és mindig megmosolyogjuk. A modern technikának köszönhetően már létezik egyfajta rádiós kommunikáció pl. egyes szárnyasruhás bázisugrók között, de a tandemugrásnál erre nincs igazán szükség, sokkal jobb érezni az arcunkon a szelet és élvezni a pillanatot.

Fogok kapni levegőt zuhanás közben?

Ezzel szoktunk viccelődni is, hogy „levegő annyi van fent, hogy állítólag el is adnak belőle”. Komolyra fordítva a szót, ha nem figyelsz rá túlságosan, a levegővétel természetessé válik még ilyen erős szélben is. Ugyanakkor, ha mégis nehézséged adódna, arra is van megoldás, amire a felkészítés során felhívjuk a figyelmedet.

Hogyan kapom meg a fotókat, videót az ugrásról?

A fotókat az ugrást követő napokban lehet egy felhő alapú szerverről letölteni (e-mailen csak egy letöltő linket fogsz kapni).

Videós felvétel esetén az ugrásról készül egy 5-7 perces zenés videoklip, amit szintén az ugrást követő napokban lehet egy felhő alapú szerverről letölteni (e-mailen csak egy letöltő linket fogsz kapni). Ennek várható idejét az ugrás után megbeszéljük, hiszen ez függ a megvágandó videók mennyiségétől.

Tudok saját zenét is választani a videó alá?

Igen, erre van lehetőség. Három különböző zenét szoktunk használni az 5-7 perces videó alá. Az elsőt a kezdeti interjúhoz, gépbeszálláshoz, felszálláshoz, repüléshez. A másodikat a kiugráshoz, szabadeséshez, nyitás utáni interjúhoz. A harmadikat pedig az ejtőernyővel ereszkedéshez, forgásokhoz, leszálláshoz és ugrás utáni interjúhoz.

Ha nincs különösebb zenei igényed, a vágó kollégám jó ízléssel kiválaszt neked igényes zenéket a videód alá, de ha van, kérlek ugrás után jelezd és küldd el e-mailen a részleteket, netán magukat a számokat mp3 formátumban.

Ötletekért ajánljuk figyelmedbe a zenei kínálatunkat ITT >>

Mi van, ha annyira megtetszik az ugrás, hogy utána kedvem támad elkezdeni ejtőernyőzni?

Erre is van lehetőség, sőt, már számtalan példa is volt erre. Ha ilyen terveid vannak, ennek részleteit ugrás után megbeszéljük.

Tandemugras.com
Telefon: +36-70-287-0222
E-mail: info@tandemugras.com
11773188-05367485 (OTP, László Péter)
Elsődlegesen kérlek, telefonon egyeztessük a
tandemugrással kapcsolatos részleteket, az
időpontot, illetve tisztázzuk az esetlegesen
felmerülő kérdéseidet.