☰
Közösségi linkek Facebook Instagram YouTube
A tandemugrás menete

Fontos! A reptéren és különösen tandemugrás esetén tegeződni szoktunk az egyszerű és hatékony kommunikáció érdekében, így a weboldal is ennek tükrében készült.

Az ugrás menete nagyon tömören: egyeztetünk időpontot, találkozunk a reptéren, rövid felkészítést követően pedig ugrunk.

És akkor lássuk, részletekbe menően milyen pontokból áll az ugrásra való felkészülés:

1. Miután utánajártál a témának és eldöntötted, hogy kipróbálod a tandemugrást, vagy ha egy életre szóló élményt ajándékoznál valamelyik szerettednek, akkor első lépésként jelentkezz kérlek a weboldalon keresztül, olvasd át akár a GYIK-et és ha maradna megválaszolatlan kérdésed, kérlek hívj fel telefonon, hogy még konkrét időpontfoglalás előtt átbeszélhessünk pár részletet az ugrással kapcsolatban.

2. A tandemugrás felső súlyhatára nálam 100 kg, de az utas magassága, testalkata is fontos biztonsági szempontból, így ennek függvényében ez akár változhat (a GYIK-ben sok felmerülő kérdésre választ találsz). Ha már tudod, hogy nagyjából mikor szeretnél ugrani, egyeztetünk egy konkrét időpontot.
A dátum közeledtével valószínűleg többször is egyeztetünk majd, folyamatosan figyelemmel kísérve a várható időjárást, továbbá tisztázzuk az esetlegesen még felmerülő kérdéseidet.

3. Az ugrás napján a megbeszélt időpontban találkozunk a reptéren. Alapvetően Nyíregyházán ugrunk egy AN-2-es típusú repülőgépből, 3000 méter magasból, de alkalmanként más helyszínre is szervezünk ugrást. A nagy napot azzal kezdjük, hogy adunk neked (igény esetén, illetve amennyiben méretben megfelelő) egy ugróruhát vagy nadrágot, majd megkérlek, hogy töltsd ki a biztosításod utasnyilatkozatát (néhány alapadat szükséges hozzá), majd egy rövid, 5-10 perces felkészítést követően (vagy akár beszélgetés közben) feladom rád a tandemutas hevedert és beállítom azt tökéletesen a testalkatodhoz mérten. Az ugrásra felkészítés keretében pontosan átbeszéljük az ugrás alatti legfontosabb teendőidet, és hogy hogyan tudod segíteni a munkámat, így is törekedve a maximális biztonságra. A legfontosabb dolgod például, hogy MOSOLYOGJ és lazíts, de természetesen olyan részletekről is szó fog esni, hogy hogyan történik a kiugrás, mi az optimális zuhanási testhelyzet, valamint hogy hogyan emeld fel a lábadat a leszállásnál a biztonságos földet éréshez.

4. Pár perccel később már valószínűleg azon kapod magad, hogy sétálunk is a géphez életed egyik legnagyobb kalandjára. Beülünk a repülőbe, elfoglalod a helyed, bekötöm a biztonsági öved, és amint teljes a létszám 'megadjuk a felszállási engedélyt'. Emelkedés közben madártávlatból csodálhatod az alattad elterülő tájat (így kvázi egy sétarepülést is tartalmaz az ár), majd ugrás előtt 3-4 perccel elkezdjük összecsatolni a hevedereinket, és nagyon röviden még egyszer átismételjük az ugrás és zuhanás során legfontosabb teendőidet. Ha látok rajtad bármilyen feszültséget, légzéstechnikával feloldjuk azt. Ahogy kiugrottak előttünk a gépből a szóló ejtőernyősök, vagy egyéb tandempárosok, odasétálunk mi is az ajtóhoz és széles vigyorral az arcunkon a megbeszélt módon kiugrunk. Valószínűleg életed egyik legmagasabb adrenalin löketét fogod ezekben a másodpercekben átélni, illetve, ha képes vagy odafigyelni, egyben a tudatosságod új dimenzióit is felfedezheted.

Szabadesés közben kb. 10-12 másodperc alatt elérjük a kritikus sebességünket (innen már nem gyorsulunk tovább), ami 180-200 km/h-s függőleges sebességet jelent, természetesen testsúly és felület függvényében. 3000 méterről kb. 35-40 másodperc alatt érjük el az 1500 méteres nyitási magasságot. Egy intenzív húzást fogsz ekkor érezni relatíve fölfelé, mialatt az ejtőernyőnk 3-4 másodperc alatt teljesen kinyílik és feltöltődik levegővel. Megbeszéljük nyomban, hogy hogy tetszett a szabadesés (belső kamerás ugrás esetén ez egyben egy rövid interjút is jelent, rögtön a nyitás utáni első érzéseidről), majd a reptér irányába fordulunk, és miközben csodáljuk a tájat, lassan ereszkedünk lefelé. Ha szereted a vidámparkszerű élményeket, akkor megmutatom milyen intenzív fordulókat lehet csinálni a mai modern ejtőernyőkkel, sőt, ha szeretnéd átadom neked is az irányítást, hogy később elmondhasd magadról, hogy már ejtőernyőt is vezettél.

Körülbelül 500 méteres magasságban átismételjük újra a földet érési testhelyzetet, amire meg is kérlek majd, hogy próbaként csináld meg! Nagyon fontos nekem látni, hogy mennyire tudod felemelni a lábad a hevederben lógva, illetve ha nem tökéletes, azt még párszor gyakoroljuk, mert ahhoz képest kell majd meghatározzam, hogy milyen magasságon lebegtessem (fékezzem ki) az ejtőernyőt a landolásunknál. Egy előre felépített szisztéma szerint, gyakorlatilag méterre behatárolható pontossággal leszállunk a reptéren az optimális helyünkre (külső kamerás felvétel esetén a kamerásunkhoz).

Leszállás előtt 3-4 másodperccel meg foglak kérni a megfelelő testhelyzet felvételére – a már említett lábemelésre - és ezt követően puhán és finoman visszatérünk az anyaföldünkre, a fenekünkön csúszva, hiszen ez a tandempáros legbiztonságosabb leszállási módja. Szétkapcsoljuk a hevedereinket és (videós felvétel esetén) egy rövid interjút követően, széles mosollyal és egy óriási élménnyel gazdagodva visszasétálunk a reptéri kiindulási pontunkra. Az ugrás végeztével leveszem rólad a hevedert, visszaöltözöl adott esetben a saját ruhádba, majd fotós/videós ugrás esetén megbeszéljük a további részleteket."

Tandemugras.com
Telefon: +36-70-287-0222
E-mail: info@tandemugras.com
11773188-05367485 (OTP, László Péter)
Elsődlegesen kérlek, telefonon egyeztessük a
tandemugrással kapcsolatos részleteket, az
időpontot, illetve tisztázzuk az esetlegesen
felmerülő kérdéseidet.